Robimy ciecie dlugosci 15 cm wzdluz bocznego brzegu miesnia prostego brzucha

Robimy cięcie długości 15 cm wzdłuż bocznego brzegu mięśnia prostego brzucha, tak by dolna połowa cięcia przebiegała poniżej, a górna – powyżej linii łączącej górny przedni kolec kości biodrowej z pępkiem. Po odsłonięciu na całej długości cięcia przedniej pochewki mięśnia prostego brzucha przecinamy ją podłużnie wraz z rozcięgnem mięśnia skośnego zewnętrznego brzucha w odległości 1 cm od brzegu mięśnia prostego, po czym oddzielamy od podłoża palcami wskazującymi obu rąk tylną powierzchnię mięśnia . Pod tylną ścianą mięśnia prostego brzucha mamy w górnej części rany operacyjnej tylną ścianę pochewki mięśnia prostego, powięź poprzeczną brzucha oraz otrzewną, a w dolnej części poczynając od linii półkolistej – tylko powięź poprzeczną i otrzewną. Po odciągnięciu mięśnia prostego brzucha tępym hakiem w kierunku przyśrodkowym ujmujemy tylną ścianę pochewki mięśnia prostego wraz z otrzewną szczypczykami i otwieramy nożem powięź wraz z otrzewną w kierunku cięcia operacyjnego. [przypisy: usuwanie blizn potrądzikowych, skręcenie stawu skokowego, dygestorium ]

Powiązane tematy z artykułem: dygestorium skręcenie stawu skokowego usuwanie blizn potrądzikowych